Antik Kültürler (Aylık Program)

Bir aya yayılacak olan programda, minik kaşiflerimize dünya üzerinde var olan köklü uygarlıklar, arkeolojik buluntular ışığında bölgesel ve kültürel  olarak anlatılmaktadır. Dört haftalık programın akışı şu şekildedir;

I.Hafta: Medeniyetin Beşiği / Mezopotamya

“Tarihi eser”, “Kültür” ve “Medeniyet” konularına değinilerek başlayacak olan etapta, medeniyetin doğduğu bölge olan Mezopotamya hakkında coğrafi ve kültürel bilgiler verilmekte, bölgedeki büyük uygarlıklardan ve yapıtlarından bahsedilmektedir.

Zaman içinde geriye gidip, iki nehir arasında, Bereketli Hilal’de bulunan Mezopotamya’yı keşfe çıkarak, Sümerlerin, Assurluların ve Babillilerin yazıyı, matematiği ve astronomi bilimini ilk geliştirenler arasında nasıl yer aldığını ve daha birçok eşsiz bilgiyi eğlenceli bir dille öğrenecekleri etap, çocuklarımızın günümüz medeniyetinin kökenini kavramasını sağlayacak yeni ve şaşırtıcı bilgiler vermektedir.

Bölge kültürlerine ait bir nesne yapımıyla devam edecek olan içerikte, çocuklarımızın el becerilerini geliştirmenin yanı sıra, bahsedilen dönemdeki insanı anlamalarında önemli bir etki  oluşturulmaktadır.

II.Hafta: Anadolu Uygarlıkları

Atalarımızın doğduğu topraklar olan Anadolu ve bu bölgede yaşamış olan medeniyetleri öğrenecekleri bu içerikte, çocuklarımızın geçmişimize ve sahip olduğumuz kültürel çeşitliliğe karşı bilinçli ve bilimsel bir bakış açısı geliştirmesi hedeflenmektedir.

Çocuklar İçin Arkeoloji, bir milyon yıldır üzerinde yerleşim olan Anadolu Coğrafyası’nı, konar-göçer atalarımızdan, bu bölgede kurulmuş büyük medeniyetlere kadar geniş bir yelpazede ele alarak, çocuklarımıza sadeleştirilmiş bilimsel bilginin izinde ülkemizin kültürel çeşitliliğini ve kökenini eğlenceli bir dille anlatmaktadır.

Sunumun ardından, çocuklarımızın “taş-toprak”, “çanak-çömlek” demeden tüm tarihi eserlerimizi severek sahiplenmeleri ve yaratıcılıklarını pekiştirecek “Anadolu Kültürü Kökenli” bir obje üretmeleri sağlanmaktadır.

II:Hafta: Hellen Kültürü ve Antik Dünya

Minik kaşiflerimizi, antik dünyayı büyük ölçüde etkisi altına alan Hellen Kültürü’yle tanıştırdığımız bu içerikte, tiyatronun doğuşu, bilim, modern tıp ve felsefenin başlangıcı; toplumsal hayat ve günlük yaşam gibi bir çok konu hakkında yeni ve şaşırtıcı bilgiler verilmekte, çocuklarımızın Akdeniz Kültürü’nü ve bölge halklarının birbirini ve ülkemizi nasıl etkilediğinden bahsedilmektedir.

Etap sonunda gerçekleştirilecek kendin yap projesiyle, yeni şeyler üretecek, antik bir maske ya da Eski Yunan Alfabesi’yle yazılmış bir tabletle çocuklarımızın yepyeni bilgilerini pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Hayal güçlerini özgürce serbest bırakan minik kaşiflerin ortaya çıkardığı harika eserlerle bölüm sona ermektedir.

IV.Hafta: Antik Mısır

ÇİA, aylık programın son haftasında, minik kaşiflerimizi İskenderiye kıyılarından Nil Nehri’nin bereketli toprakları etrafına kadar olan bölgede şekillenen Antik Mısır Medeniyeti’ni keşfe çıkartıyor.. Krallar Vadisi’ndeki gizemli mezarlardan, mimari alanında devrim niteliği taşıyan Giza Piramitleri’nden, alışılagelmişin dışında kalan hiyeroglif yazı biçimine kadar bir çok merak uyandırıcı bilgiyle bezeli bu etapta çocuklarımızın dünya üzerindeki kültürel farklılığı anlamaları ve günümüzle pekiştirmeleri sağlanmaktadır.

Edindikleri yepyeni bilgiler ışığında, miniklerimizi Mısır Sanatı’nın en güzel örnekleriyle tanışacağımız bu etapta, bölge kültürüne ait bir nesne yaparak, çocuklarımızın el becerilerini geliştirirken bilgiyi pekiştirmeleri sağlanmaktadır. 

–   ÇİA, çocuklarımızın etkinlik boyunca kullandıkları basılı materyal, oyuncak ve ürettikleri seramik eserleri, ayrıca tarihi devirleri gösteren ÇİA Poster’i kendilerine hediye ederek bilginin kalıcı olmasını hedefler. –   Antik Kültürler etkinliğimizin her bir dersi yaklaşık 2 saat sürmektedir. (Aylık etkinlik saati 8 saattir.)

–   Çocuk atölyeleri ve ilkokullarda davet üzerine gerçekleştirilir.

–   Katılım kontenjanı max. 25 kişi olmakla birlikte, daha kalabalık gruplar için aynı gün/hafta içinde seanslar halinde düzenlenir.

–   7/9 yaş grubu çocuklar için uygundur.

 

ÇİA’yla özel içerikler oluşturun ve ajandamızda yerinizi ayırtın! Etkinlik Planla

2022 - Çocuklar İçin Arkeoloji © İsmi ve İçeriği Patentlenmiştir, Tüm Hakları Saklıdır.